Viskas Alui ir Aludariams!

Saksoniškas medaus alus

Šios rūšies alus buvo ypatingai mėgstamas Saksoniškojoj Anglijoj. Tereikia jo paragauti ir bus aišku, dėl ko karalius Alfredas pamiršo pyragaičius. Tai turtingas ir galingas alus, kurį galima gerti praėjus 8 savaitėms po išpilstymo į butelius ar statines. Alus yra maždaug 7 proc. stiprumo.

Pagaminti 4,5 litro tokio alaus reikia:
apie 230 g salyklo ekstrakto
apie 450 g medaus
apie 30 g traiškytų salyklo grūdų
1 valgomasis šaukštas užvirinto stiprių arbatžolių nuoviro
3 arbatiniai šaukšteliai citrinų sulčių
apatinio rūgimo alaus mielių
ir 4,5 l vandens.

Prieš pradedant daryti alų:
a) suaktyvinti alaus mieles bent jau 1h prieš paruošiant visas sudedamąsias dalis alaus darymui;
b) jeigu neturite paruoštų traiškytų salyklo grūdų, pamirkykite grūdus valandą šiltame vandenyje, ir tada sutraiškykite juos su kočėlu;
c) užplikykite puodelyje arbatžoles. Uždenkite ir palikite, kol atvės;
d) išspauskite nurodytą kiekį citrinų sulčių, supilkite jas į puodelį ir laikykite jį uždengtą, kol sultis reikės naudoti.

Eiga:
Dideliame puode reikia užvirti 3 litrus vandens ir palengva maišant supilti į jį salyklo ekstraktą. Maišyti tol, kol šis ištirps. Tuomet sudėti sutraiškytus salyklo grūdus. Puodą uždengti ir virti 15 min. Po to sudėti medų ir vėl maišyti, kol medus ištirps. Puodą vėl uždengti ir virinti dar 10 min. Tada nukelti puodą nuo ugnies ir leisti mišiniui atvėsti. Jam atvėsus, sukošti pagamintą misą į statinę ir uždengti. Nugriebti priemaišas. Po to reikia sudėti suaktyvintas alaus mieles, nukoštą atšalusį arbatos nuovirą bei citrinų sultis. Pripilti šalto vandens tiek, kad gautųsi norimas pagaminti alaus kiekis. Iki statinės viršaus kraštų palikti apie 5 - 10 cm, kad užtektų vietos putojimui. Uždengti ir patalpinti kur nors šiltai, kad alus fermentuotųsi (ideali yra 18° C temp.). Per 7 - 12 dienų fermentacija baigsis. Tuomet alų supilstyti į butelius ar statines.